Paikallisen sopimisen kilpailukykyvaikutuksista lisätietoa
Yhteiskunnallisessa keskustelussa paikallinen sopiminen on yleinen otsikko. Mitä paikallinen sopiminen vaikuttaa käytännössä mm. kilpailukykyyn, jää kuitenkin usein pimentoon. Tätä lähti selvittämään Metsäteollisuus ry yhdessä teknologia- ja kemianteollisuuden kanssa.
Vientiliittojen hankkeessa haluttiin erityisesti verrata työmarkkinajärjestelmiä läheisiä verrokkimaita, Saksaa ja Ruotsia vastaan. ETLA:n toteuttama tutkimus kuvaa eri maiden työmarkkinajärjestelmiä ja niiden eriytymistä.
Selvitystä tuki vientiliittojen jäsenyrityksilleen tekemä kyselytutkimus ja 30 vientiyrityksen haastattelu. Niihin perustuvan selvityksen laati vientiliittojen toimeksiannosta varatuomari Risto Alanko.
Hankkeen pohjalta on julkaistu lisäksi raportti, jossa valotetaan havaintoja paikallisen sopimisen vaikutuksista työnantajien ja työntekijöiden kannalta metsäteollisuuden, kemianteollisuuden ja teknologiateollisuuden toimialoilla.
TT-säätiö on myöntänyt hankkeelle kaikkiaan 90.000 euron tuen.
Ajankohtaista
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on teettänyt selvityksen, jossa on ensimmäistä kertaa laskettu Suomen viennin hiilikädenjälki. Hiilikädenjälki mittaa päästövähennyksiä, jotka syntyvät puhtaiden…
Lue lisääOsaavan työvoiman saanti on teollisuudelle yksi polttavimmista ongelmista. Nuorten luma-taitojen heikentyminen rapauttaa Suomen talouden perustaa ja vihreän siirtymän toteuttamista. Suomen…
Lue lisääPäästötavoitteet haastavat eurooppalaisia valtioita uudistamaan talouksiaan. Toimiva ja ajanmukainen liikennejärjestelmä voi toimia vihreän kasvun alustana ja samalla edesauttaa yritysten kilpailukyvyn…
Lue lisää