Paikallisen sopimisen kilpailukykyvaikutuksista lisätietoa
Yhteiskunnallisessa keskustelussa paikallinen sopiminen on yleinen otsikko. Mitä paikallinen sopiminen vaikuttaa käytännössä mm. kilpailukykyyn, jää kuitenkin usein pimentoon. Tätä lähti selvittämään Metsäteollisuus ry yhdessä teknologia- ja kemianteollisuuden kanssa.
Vientiliittojen hankkeessa haluttiin erityisesti verrata työmarkkinajärjestelmiä läheisiä verrokkimaita, Saksaa ja Ruotsia vastaan. ETLA:n toteuttama tutkimus kuvaa eri maiden työmarkkinajärjestelmiä ja niiden eriytymistä.
Selvitystä tuki vientiliittojen jäsenyrityksilleen tekemä kyselytutkimus ja 30 vientiyrityksen haastattelu. Niihin perustuvan selvityksen laati vientiliittojen toimeksiannosta varatuomari Risto Alanko.
Hankkeen pohjalta on julkaistu lisäksi raportti, jossa valotetaan havaintoja paikallisen sopimisen vaikutuksista työnantajien ja työntekijöiden kannalta metsäteollisuuden, kemianteollisuuden ja teknologiateollisuuden toimialoilla.
TT-säätiö on myöntänyt hankkeelle kaikkiaan 90.000 euron tuen.
Ajankohtaista
Suomi tarvitsee ratkaisuja kansantalouden krooniseen heikkouteen – alhaiseen investointiasteeseen. Investointien tiellä on konkreettinen pullonkaula – viranomaisten lupajärjestelmän raskas byrokratia. Siihen…
Lue lisääYritysten toimialan vaihtaminen on ollut yllättävän yleistä Suomessa. Mitä vaikutuksia sillä on tuottavuuteen, selvittää tänään julkaistu Etla-tutkimus. Uudistuminen ei rajoitu…
Lue lisääVastuullisuus on noussut olennaiseksi asiaksi yrityksissä. Haastattelututkimus peilaa johtavien yritysten hallitusten vastuullisuusasenteita. Haastattelu kertoo yritysten hallitusten puheenjohtajien kokevan vastuullisuuden elintärkeäksi…
Lue lisää