Siirry sisältöön

Paikallisen sopimisen kilpailukykyvaikutuksista lisätietoa

Yhteiskunnallisessa keskustelussa paikallinen sopiminen on yleinen otsikko. Mitä paikallinen sopiminen vaikuttaa käytännössä mm. kilpailukykyyn, jää kuitenkin usein pimentoon. Tätä lähti selvittämään Metsäteollisuus ry yhdessä teknologia- ja kemianteollisuuden kanssa. 

Vientiliittojen hankkeessa haluttiin erityisesti verrata työmarkkinajärjestelmiä läheisiä verrokkimaita, Saksaa ja Ruotsia vastaan. ETLA:n toteuttama tutkimus kuvaa eri maiden työmarkkinajärjestelmiä ja niiden eriytymistä.

Selvitystä tuki vientiliittojen jäsenyrityksilleen tekemä kyselytutkimus ja 30 vientiyrityksen haastattelu. Niihin perustuvan selvityksen laati vientiliittojen toimeksiannosta varatuomari Risto Alanko.

Hankkeen pohjalta on julkaistu lisäksi raportti, jossa valotetaan havaintoja paikallisen sopimisen vaikutuksista työnantajien ja työntekijöiden kannalta metsäteollisuuden, kemianteollisuuden ja teknologiateollisuuden toimialoilla.

TT-säätiö on myöntänyt hankkeelle kaikkiaan 90.000 euron tuen.

Ajankohtaista

Metsäluonnon monimuotoisuuden tiekartta

18.9.2023

Luonnon monimuotoisuustarve saa yhä suurempaa painoarvoa. Erityisen tärkeä kysymys se on puuta käyttävälle teollisuudelle, joka on laatinut selvityksen metsäluonnon tilasta…

Lue lisää

Kansainvälisen toimintaympäristön muutokset heijastuivat TT-säätiön uusissa tukipäätöksissä

1.9.2023

TT-säätiöltä haettiin vuoden ensimmäisellä hakukierroksella yhteensä noin 2,25 miljoonan euron rahoitusta. Säätiön hallitus myönsi 29.8.2023 seitsemälle eri hankkeelle 512 293…

Lue lisää

Toimialakohtaiset vihreän siirtymän digikompassit

15.6.2023

Pk-yritykset kamppailevat risteävien vaatimusten kanssa, kun samanaikaisesti tavoitellaan digitalisaatiota, hiilineutraalisuutta ja kestävää kehitystä. Kesäkuun alusta käynnistyneessä hankkeessa halutaan lisätä ymmärrystä…

Lue lisää